Chyba większość z nas nie wyobraża sobie świąt bez sernika. Weganie wcale nie musza z tego rezygnować ;) U mnie w domu w tym roku serca domowników zdobył ten wegański sernik o mocnym aromacie pomarańczy. Nie jest za słodki więc nie musicie się bać, że po nim nie będziecie w stanie spróbować już niczego innego ze świątecznych pyszności ;)
Świąteczny tofurnik pomarańczowy
Składniki:
- 400 g tofu naturalnego
- 70 g (1/3 szklanki) kaszy jaglanej
- 1 i 1/2 szklanki mleka sojowego
- 1/3 szklanki soku z cytryny
- 1 pomarańcza
- 1/2-3/4 szklanki słodu (np. syropu z agawy)
- 1 puszka mleka kokosowego (400 ml)
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
Mleko zagotowujemy wsypujemy do niego kaszę jaglaną i gotujemy aż się mocno rozgotuje i będzie lepiła się do boków garnka. Pod koniec gotowania ważne jest żeby cały czas mieszać bo wtedy kasza się nie przypali.
Pomarańczę wyparzamy i ścieramy z niej skórkę.
Ugotowaną, jeszcze ciepłą kaszę jaglaną razem z tofu, słodem i sokiem z cytryny blendujemy na jednolitą masę. Następnie dodajemy skórkę pomarańczową, mleko kokosowe i mąkę ziemniaczaną i całą masę dokładnie blendujemy.
Formę wykładamy folią aluminiową, przelewamy do niej masę i ją wyrównujemy.
Wkładamy ciasto do piekarnika rozgrzanego do 180°C i pieczemy przez 10 minut, o tym zmniejszamy temperaturę do 130° i pieczemy przez kolejne 50 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, otwieramy drzwiczki i zostawiamy go jeszcze na ok. 15 minut. Następnie wyciągamy ciasto i zostawiamy w temperaturze pokojowej do całkowitego wystygnięcia.
Do takiego ciacha pasuje dobra herbata, my naszą zaparzamy na wodzie z filtra redox fitaqua - woda ta wzmacnia odporność organizmu i pomaga organizmowi zwalczać negatywny wpływ otoczenia.
OdpowiedzUsuń