21 grudnia 2016

Świąteczny tofurnik pomarańczowy

Chyba większość z nas nie wyobraża sobie świąt bez sernika. Weganie wcale nie musza z tego rezygnować ;) U mnie w domu w tym roku serca domowników zdobył ten wegański sernik o mocnym aromacie pomarańczy. Nie jest za słodki więc nie musicie się bać, że po nim nie będziecie w stanie spróbować już niczego innego ze świątecznych pyszności ;)




Świąteczny tofurnik pomarańczowy
Składniki:
  • 400 g tofu naturalnego
  • 70 g (1/3 szklanki) kaszy jaglanej
  • 1 i 1/2 szklanki mleka sojowego
  • 1/3 szklanki soku z cytryny
  • 1 pomarańcza
  • 1/2-3/4 szklanki słodu (np. syropu z agawy)
  • 1 puszka mleka kokosowego (400 ml)
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:

Mleko zagotowujemy wsypujemy do niego kaszę jaglaną i gotujemy aż się mocno rozgotuje i będzie lepiła się do boków garnka. Pod koniec gotowania ważne jest żeby cały czas mieszać bo wtedy kasza się nie przypali.

Pomarańczę wyparzamy i ścieramy z niej skórkę.

Ugotowaną, jeszcze ciepłą kaszę jaglaną razem z tofu, słodem i sokiem z cytryny blendujemy na jednolitą masę.  Następnie dodajemy skórkę pomarańczową, mleko kokosowe i mąkę ziemniaczaną i całą masę dokładnie blendujemy.

Formę wykładamy folią aluminiową, przelewamy do niej masę i ją wyrównujemy.

Wkładamy ciasto do piekarnika rozgrzanego do 180°C i pieczemy przez 10 minut, o tym zmniejszamy temperaturę do 130° i pieczemy przez kolejne 50 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, otwieramy drzwiczki i zostawiamy go jeszcze na ok. 15 minut. Następnie wyciągamy ciasto i zostawiamy w temperaturze pokojowej do całkowitego wystygnięcia.

1 komentarz :

  1. Do takiego ciacha pasuje dobra herbata, my naszą zaparzamy na wodzie z filtra redox fitaqua - woda ta wzmacnia odporność organizmu i pomaga organizmowi zwalczać negatywny wpływ otoczenia.

    OdpowiedzUsuń