15 lipca 2015

Kokosowy jagielnik z czereśniami na orkiszowym spodzie.

Czereśnie to jedne z moich ulubionych letnich owoców. Mogłabym jeść je chyba w każdej ilości, więc bardzo ciężko było odłożyć mi wystarczającą ich ilość na to żeby przygotować ciasto, ale całe szczęście, że się udało. Jagielnik wyszedł tak dobry, że w ciągu ostatniego tygodnia przygotowałam go 3 razy, bo za każdym razem gdy był upieczony w bardzo ekspresowym tempie znikał z blachy. Jeśli chcecie sami sprawdzić gdzie tkwi jego fenomen, to zapraszam Was do przepisu ;)




Kokosowy jagielnik z czereśniami na orkiszowym spodzie.
Składniki:
(blacha 22x22 cm) 
  1. Spód:
    • 2 czubate szklanki mąki orkiszowej (300 g)
    • 1 łyżeczka lnu mielonego (len złocisty/siemię lniane)
    • 1/3 szklanki wody
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 3/4 szklanki cukru trzcinowego (150 g) 
    • 3 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego
  2. Masa jaglana:
    • 1/2 szklanki kaszy jaglanej (100 g)
    • 1 szklanka wody
    • 1 szklanka mleka sojowego
    • ok. 250 ml twardej części mleka kokosowego (z 1 dobrze schłodzonej 400 ml puszki)
    • sok z 1/2 cytryny
    • 5 łyżek syropu klonowego
    • kilka kropli aromatu waniliowego (do smaku)
  3. Kruszonka:
    • 1/2 szklanki mąki orkiszowej (50 g)
    • 1/2 szklanki płatków owsianych (50 g)
    • 1/3 szklanki cukru trzcinowego (50 g)
    • 4 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego
  4. ok. 0,5 kg czereśni
Przygotowanie:

Czereśnie myjemy, dokładnie odcedzamy i przekrawamy na połówki usuwając pestki.

Szklankę wody i mleka sojowego zagotowujemy, gdy zacznie wrzeć wsypujemy kaszę i gotujemy na małym ogniu aż wchłonie cały płyn. Pod koniec trzeba często mieszać, ponieważ kasza staje się bardzo gęsta i łatwo może się przypalić. Musi być mocno rozgotowana. Odstawiamy do przestygnięcia.

Len zalewamy wodą, dokładnie mieszamy i odstawiamy do spęcznienia na ok. 10 minut.
Mąkę mieszamy z cukrem, proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy len, olej kokosowy i dokładnie urabiamy ciasto. Zawijamy w folię i odstawiamy do lodówki na ok. 30 minut. Po tym czasie rozwałkowujemy i rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia formując 3-4 cm brzegi.

Ugotowaną kaszę jaglaną blendujemy na jednolitą masę z sokiem z cytryny i syropem klonowym. Gdy już ją zblendujemy dodajemy mleko kokosowe i krótko blendujemy żeby się dobrze połączyły. Dodajemy kilka kropli aromatu waniliowego. Masę przekładamy na przygotowany spód. Rozkładamy na tym pokrojone czereśnie.

Wszystkie składniki kruszonki łączymy i posypujemy nią ciasto.

Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C i pieczemy przez ok. 45-50 minut. W trakcie pieczenia kontrolujemy stan wypieczenia kruszonki. Ja piekłam 25-30 minut normalnie, a później na trybie "od spodu", możecie również przykryć ciasto papierem w razie potrzeby.

Po upieczeniu odstawiamy aż do kompletnego wystygnięcia.


To był pierwszy raz w moim życiu gdy spróbowałam wypieku z czereśniami i muszę Wam powiedzieć, że pomimo sceptycznego nastawienia okazało się to strzałem w dziesiątkę! Zdecydowanie propozycja warta wypróbowania ;)

6 komentarzy :

  1. i jak tu się nie zachwycać tak pysznym i zdrowym ciastem?! jest obłędne <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Piona! Ja czereśnie kocham i wciskam je nawet do obiadu, normalnie czereśnie 24/h ;)
    Cudne ciacho! Poproszę kawałek :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda przepysznie! Zjadłabym teraz kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Aż mi ślinka poleciała. Fajny przepis. :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. DONE! :) Jak dla mnie ciut za słodkie (ale to już kwestie gustu) i pomyślałam, że z kwaśnymi owocami byłoby perfekcyjne - następnym razem zrobię np. z wiśniami :)

    OdpowiedzUsuń